Leonardo 2012/2013

“Danke Szeged!”

kieli vendégeinkkel a szakképző iskolák csereprogramját készítettük elő
A Leonardo Mobilitas pályázat keretében 2012. május 22-től 25-ig városunkban és két tagintézményünkben láttuk vendégül a Kieli Regionális Szakképző Központ igazgatóját és három pedagógusát, hogy egy szakképzéssel kapcsolatos francia-német-magyar csereprogramot készítsünk elő.

 

 

 

A következő lépésben 2012 szeptemberében 12 német diák érkezik szegedi vállalkozásokhoz szakmai gyakorlatra.

Diákjaink számára minden bizonnyal a pályázat harmadik szakasza tartogat izgalmakat, amelynek során 2013 márciusában a Kőrösy és a Vasvári Tagintézmények diákjai Kielben vehetnek részt szakmai gyakorlaton. A 2012/2013. tanév első félévében történik azon diákok kiválasztása, akik lehetőséget kapnak a németországi csereprogramban történő részvételre.

A mostani szegedi programok és megbeszélések nagyon jó hangulatban folytak, amit a nálunk vendégeskedő egyik német kolléga, Ottmar Schulz által a kieli iskola internetes diákújságjába írt alábbi cikk is tanúsít:

 

“Külföldi szakmai gyakorlat a magyar partnerkapcsolat keretében – tökéletes!

 

2012. május 22-május 25-ig Gerhard Müller, Katalin Bartels, Stephanie Otto és Ottmar Schulz a dél-magyarországi megyeszékhely, Szeged városába látogattak, hogy három szakképző iskolával egy szakképzéssel kapcsolatos francia-német-magyar trilaterális csereprogramot készítsenek elő.

„Danke Szeged”, köszönjük a szegediek szívélyes fogadtatását és az eredményes munkát – röviden így foglalhatnánk össze látogatásunk lényegét. Partnerintézményünk, az SZKKVSZI főigazgatója és főigazgató-helyettese, Siposné Gyuris Valéria és Jónyer Edit, kedvesen fogadtak, és megismertettek bennünket az előttünk álló napok programjaival. Este francia kollégáinkkal helyi ételkülönlegességeket kóstolhattunk meg, és ízlelgethettük a kalóriadús kosztot.

A második nap délelőttjén először a magyar szakképzés rendszerével ismerkedhettünk meg. Ezt követően a szakképző iskolák vezetői részletes prezentációk segítségével mutatták be saját intézményüket. Gerhard Müller is részletesen bemutatta a német intézményt, Katalin Bartels és Stephanie Otto pedig szorgalmasan fordítottak angol, francia és magyar nyelvre, majd végül a partnerintézmények vezetői ünnepélyesen aláírták az együttműködési megállapodást.

 

Délután Ottmar Schulz és a Leonardo-program további képviselői tartottak előadást az iskolák külföldi kapcsolatairól, és  megerősítették azon szándékukat, hogy egymást követően 12-12 tanoncot küldenek külföldi szakmai gyakorlatra az egyik partnerintézmény városába.

Először a Kieli Regionális Gazdasági Szakképző Központ küld 12 ügyintéző szakmát tanuló diákot háromhetes külföldi szakmai gyakorlatra Szegedre, miközben a francia diákok is Szegedre érkeznek. Így Magyarországon létrejön egy német-francia találkozó, közös kulturális tevékenységekkel, az európai gondolat szellemében. 2013. márciusában három hétre 12 diák érkezik a Szegedi Gazdasági Középiskolából Kielbe. A francia tanoncok technikai okok miatt sajnos csak 2013. szeptemberében tudnak Kielbe utazni. 2013. májusában pedig a német és magyar diákok utaznak Brestbe. Így lesz teljes a nemzetközi, háromoldalú partnerség.

 

A harmadik napon lehetőségünk volt magyar partneriskolánk három tagintézménye közül két tagintézményt felkeresni. Vendéglátóink körbevezettek bennünket a Kőrösy tagintézményben, ahol 557 diák tanul, 39,5 pedagógus álláshely, 18 osztály, 19 jól felszerelt osztályterem és 14 szaktanterem van – véleményük szerint ideális körülmények a tanításhoz. Ezt követően ellátogattunk a Vasvári tagintézménybe. Különleges élmény volt számukra, hogy amikor látogatóként az osztályterembe léptünk, a tanulók azonnal felálltak. Délután külföldi szakmai gyakorlatunk előkészítésével foglalkoztunk, felkerestünk két szálláshelyet, és a szállásadókkal a szeptemberben Magyarországra érkező diákjainknak nyújtott szolgáltatásokról, árakról tárgyaltunk. Ezenkívül alkalmunk nyílt egy cégnél gyakornoki helyeket megtekinteni. Mindezekből kitűnik, hogy vendéglátóink mindent tökéletesen megszerveztek, így sokat ígérő partnerkapcsolatra és érdekes csereprogramokra számíthatunk.

A német szervezők nevében mindenekelőtt köszönjük Szegednek a munkát, és örülünk a szeptemberi csereprogramnak. „Danke Szeged!”*

*Az eredeti német nyelvű szövegben magyarul szerepel: „Köszönom Szeged!” (a fordító)

 

Három hetes szakmai gyakorlat Kielben

 

A Leonardo Mobilitási program keretében iskolánk diákjai 2013. március 2-24-ig háromhetes szakmai gyakorlaton vehettek részt a németországi Kiel városában. Pályázati partnerünk a Regionales Berufsbildungszentum Wirtschaft der Landeskreishauptstadt Kiel – Kiel Tartományi Főváros Regionális Gazdasági Szakképző Központja volt. Az iskola segítségével tanulóink megismerhették a német szakképzési rendszert, bepillantást nyerhettek egy regionális szakképző iskola mindennapjaiba és a segítségükkel talált gyakorlati helyeken szakmailag is fejlődhettek. A tanulók három hetet töltöttek helyi vállalkozásoknál, ahol szakmai gyakorlaton vettek részt, a munka során munkanaplót készítettek, melyben meghatározott szempontok alapján foglalták össze kinti tapasztalataikat és gyűjtötték össze a tanult szakmai szókincset.  Két hétvégén közös kirándulás során meglátogattuk Hamburg és Lübeck városát. A szakmai munka eredményeként tanulóink Europass mobilitási bizonyítványt vettek át a hazaérkezést követően.

 

bezaras

 

Iskolánk új, hivatalos oldala
a vasvari.hu címen érhető el.

 

Tovább az új oldalra