Okleveles technikusképzés

Okleveles technikusképzés – egyenes út az egyetemre

 

A Vasvári informatika-távközlés területen a régióban egyedüli intézményként kapott lehetőséget a pilot programban való részvételre. Iskolánkban a 2020/2021. tanévi középfokú felvételi eljárás 1004-es kódú tanulmányi területén, az informatika és távközlés ágazatban indult először okleveles technikus osztály 2021 szeptemberétől. A 2022/2023. tanévben is az 1004-es kódú osztályt indítjuk az okleveles technikusképzésben, örvendetes, hogy a minisztériumi engedélyt idén is megkaptuk. Együttműködő felsőoktatási partnerünk a Szegedi Tudományegyetem.

 

Okleveles technikusképzést csak az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyének birtokában lehet indítani. Ezen osztályból (bizonyos felsőoktatással leegyeztetett követelmények teljesítése esetén pl. meghatározott tanulmányi eredmény) a tanulók egyenes úton kerülnek be a partner felsőoktatási intézménybe, tehát a felvételi eljárás során a bejutáshoz szükséges pontszám számukra automatikusan jóváírásra kerül, vagy akár még az eljárásban sem szükséges részt venniük (a pontos feltételek a felsőoktatással egyeztetve még kidolgozás alatt állnak).

 

Az ebbe az osztályba felvett tanulók számára a program nemcsak egyenes utat biztosít a szakirányú felsőoktatásba, de további előnyökkel is jár. Egyetemi tanulmányaik során kreditbefogadással csökken a képzési idő, melyet képzési területük bővítésére vagy munkavállalásra tudnak fordítani.

 

Várjuk a fiatalok jelentkezését az 1004-es tanulmányi területre, az okleveles technikus osztályba.

 

Az okleveles technikusképzés elsődleges célja a középfokú szakképzés és a szakirányú felsőoktatás összehangolása és a képzési szintek közötti átmenet megkönnyítése. A duális képzés összehangolásával a tanuló a szakképzésben megkezdett tanulmányait akár ugyanazon duális partnernél folytathatja felsőfokú képzése során is.

 

Az okleveles technikusképzésbe elvileg 3 ponton lehet belépni:

  • okleveles osztályok indításával: 8. osztályos felvételinél megjelölhető ezen képzési forma és 9. osztálytól már így kezdik meg a tanulók a tanulmányaikat;
  • 10. osztályos ágazati alapvizsgát követően átjelentkezéssel, amennyiben van hely;
  • érettségi utáni 2 éves képzésben is indulhat ilyen osztály a fenntartó engedélyének birtokában.

 

További információkat az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján olvashatnak.

 

bezaras

 

Iskolánk új, hivatalos oldala
a vasvari.hu címen érhető el.

 

Tovább az új oldalra