Szoftverfejlesztő és -tesztelő szakma

A SZOFTVERFEJLESZTŐ ÉS -TESZTELŐ szakmai oktatás során a szakmajegyzéken szereplő új szakmát lehet megszerezni (a korábbi OKJ szerinti szoftverfejlesztő képzés kibővített utóda), amely az INFORMATIKA ÉS TÁVKÖZLÉS ágazatba tartozik.

 

Képzéseinkre a Szakképzési Jelentkezési Rendszeren keresztül jelentkezhet.
(A jelentkezési felület használatában az alábbi videó, illetve szöveges leírás nyújt segítséget.)

 

Tájékoztató az INFORMATIKA ÉS TÁVKÖZLÉS ágazatról:

A szakmaterület az informatikai és infokommunikációs szakmákat foglalja magában, rendkívül dinamikusan fejlődő területe az iparnak.Az informatika önálló tudományág, amely a különböző eszközökkel – de különösen a számítógéppel – megvalósított információkezeléssel, azaz az információ megszerzésével, (gyűjtésével), feldolgozásával, tárolásával, sokszorosításával és továbbításával foglalkozik. Az ágazat az informatikai rendszer- és alkalmazás üzemeltetéstől, a hálózatépítésen át, a szoftverfejlesztés és -tesztelésen túl, a távközlésig széles spektrumban kínál lehetőségeket a fiatalok számára, akik egyébként is nagyon nyitottak e terület felé. Az ágazat szakmái jó választást jelentenek mindazoknak, akiket érdekel az internet, a számítógép működése és rejtelmei vagy a programozás és a telekommunikáció. Az itt végzett szakemberek gyorsan képesek elhelyezkedni, mivel keresett szakemberek a munkaerőpiacon. Továbbtanulásukhoz jelen képzések biztos alapot adnak.

 

Az ágazati képzés befejezését követően (5 éves képzésben a 2. év végén, 2 éves képzésben az első képzési év félévekor) ágazati alapvizsgát kell tenni, amely két részből áll:

 • egy írásbeli vizsgából (Informatikai és távközlési alapok interaktív teszt, 30 perc) és
 • egy gyakorlati vizsgából (Weboldalak kódolása, programozás, hálózatok gyakorlat, 180 perc).

Az ágazati alapvizsga részletes tartalmát a képzési és kimeneti követelmények dokumentuma (ld. lejjebb) határozza meg.

 

A SZOFTVERFEJLESZTŐ ÉS -TESZTELŐ szakmai végzettséggel rendelkező személy olyan szakember, aki képes webes- és asztali alkalmazást (szoftvert) tervezni, fejleszteni, tesztelni és dokumentálni. A programozási feladatokon túl adatbázisok tervezését és kezelését is elvégzi. Csapatban dolgozva együttműködik a szoftverfejlesztési projektben résztvevő többi munkatárásával, képes a csoportmunkát támogató fejlesztői eszközök hatékony használatára.

 

A szakma szakmajegyzék szerinti azonosító száma: 5 0613 12 03.

 

Ajánlott minden fiatal számára, akit az informatikai szoftverek világa nemcsak vonz, hanem azok fejlesztése, tökéletesítése is érdekel.

 

A képzésre vonatkozó tartalmi követelmények:

 

Kompetenciaelvárás: Informatikai ismeretek, logikus gondolkodási és problémamegoldó képesség, ügyfélközpontú hozzáállás, rendszerszintű gondolkodás, együttműködési készség.

A szakképzettséggel rendelkező:

 • számítógépet kezel, üzemeltet;
 • fejlesztéshez szükséges szoftvereket telepít, használ;
 • weboldalakat tervez és kódol;
 • webes kliens és szerver oldali alkalmazásokat tervez és fejleszt;
 • asztali alkalmazást (szoftvert) tervez és fejleszt;
 • szoftvereket tesztel;
 • adatbázisokat tervez és kezel;
 • csoportmunkát és együttműködést támogató szoftvereket használ;
 • erőforrást és időszükségletet határoz meg.

 

Ma oktatjuk a jövőt, mi oktatjuk a jövő szakembereit!

 

A szakképzés 4.0 bevezetésével új lehetőségek nyílnak meg a szakképzés terén. A jó iskola- és pályaválasztással hosszú távon alapozhatod meg a jövődet! A megújuló szakképzés sokféle irányból érkező fiatal számára teszi lehetővé, hogy a szándékaikhoz és készségeikhez legjobban illeszkedő, a munkaerőpiacon jól értékesíthető tudást sajátíthassák el. Ha a szakképzést választod, nem kell elhelyezkedési nehézségektől tartanod, hiszen a technikusok és a mesteremberek iránt mindig nagy a kereslet.

A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne. A megszerezhető technikusi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít. A technikumban végzettek jelentős előnyt élvezhetnek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál.

 

A képzés befejezését követően a fiatal a programtervező informatikus alapszakon tanulhat tovább a felsőoktatásban, amelyet elvégezve rendkívül széles a választható szakmák, betölthető állások köre (lásd a mellékelt szakmafelhőt).
(Forrás: felvi.hu)

 

 

 

 

bezaras

 

Iskolánk új, hivatalos oldala
a vasvari.hu címen érhető el.

 

Tovább az új oldalra